Ο ιός SARS-CoV-2, ο ιός της γρίπης και ο ιός RSV μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις που παρουσιάζονται με πολύ παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας πολύ δύσκολη την κλινική διαφοροποίησή τους.

Ο SARS-CoV-2 σχετίζεται με διάφορες κλινικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασυμπτωματικής λοίμωξης, της ήπιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, της βαριάς λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, με θάνατο.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Η μετάδοση της γρίπης είναι κυρίως μέσο αερολυμένων σταγονιδίων (δηλ. με τον βήχα ή το φτάρνισμα) και κορυφώνεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, αδιαθεσία, βήχα και συμφόρηση των παραρρίνιων κόλπων. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα (δηλ. ναυτία, έμετος ή διάρροια), κυρίως σε παιδιά, αλλά είναι λιγότερο συχνά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά εντός δύο ημερών από την έκθεση σε μολυσμένο άτομο. Μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία ως επιπλοκή που οφείλεται σε λοίμωξη από γρίπη, προκαλώντας αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε παιδιατρικούς, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους πληθυσμούς.

Οι ιοί της γρίπης ταξινομούνται στους τύπους Α, Β και C, από τους οποίους οι δύο πρώτοι προκαλούν τις περισσότερες ανθρώπινες λοιμώξεις. Η γρίπη Α (Flu A) είναι ο πιο συχνός τύπος ιού γρίπης στους ανθρώπους και είναι γενικά υπεύθυνη για τις επιδημίες της εποχικής γρίπης και δυνητικά για πανδημίες. Οι ιοί γρίπης Α μπορούν επίσης να μολύνουν ζώα όπως πουλιά, χοίρους και άλογα. Οι λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης τύπου Β περιορίζονται γενικά στον άνθρωπο και αποτελούν λιγότερο συχνά αιτία επιδημιών. Οι ιοί της γρίπης Α ταξινομούνται περαιτέρω σε υποτύπους με βάση δύο επιφανειακές πρωτεΐνες: την αιμοσυγκολλητίνη (H) και τη νευραμινιδάση (N). Η εποχική γρίπη συνήθως προκαλείται από τους υποτύπους H1, H2, H3, N1 και N2 της γρίπης Α.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), μέλος της οικογένειας των Pneumoviridae (πρώην Paramyxoviridae), αποτελείται από δύο στελέχη (υποομάδες Α και Β), είναι επίσης η αιτία μιας μεταδοτικής νόσου που επηρεάζει κυρίως βρέφη, ηλικιωμένους και όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι (π.χ., ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια ή που υποβάλλονται σε θεραπεία για καταστάσεις που μειώνουν την ισχύ του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Ο ιός μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως κρυολογήματα και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που εκδηλώνονται όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί από RSV και επειδή εκδηλώνεται μόνο ασθενής ανοσία, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να υποστούν ξανά λοίμωξη. Ο RSV παραμένει η κύρια αιτία νοσηλειών σε βρέφη διεθνώς. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τέσσερις έως έξι ημέρες μετά τη λοίμωξη και συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενα, που διαρκούν περίπου μία έως δύο εβδομάδες σε βρέφη. Στους ενήλικες, η λοίμωξη διαρκεί περίπου 5 ημέρες και εκδηλώνεται με συμπτώματα συμβατά με κρυολόγημα, όπως ρινόρροια, κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός. Η εποχή του RSV συνήθως μοιάζει με της γρίπης, καθώς οι λοιμώξεις αρχίζουν να αυξάνονται κατά το φθινόπωρο και διαρκούν μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Η χρήση προσδιορισμών που παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα για τον εντοπισμό ασθενών που έχουν μολυνθεί από αυτούς τους ιούς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον αποτελεσματικό έλεγχο, την κατάλληλη επιλογή θεραπείας και την πρόληψη των εκτεταμένων εξάρσεων.

Η διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και ανώδυνη, με μία (1) λήψη μόνο ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, ανιχνεύει την πιθανή ύπαρξη (3) τριών ιών ξεχωριστά: Covid-19, γρίπης και RSV, απαντώντας στο ερώτημα της διαφοροδιάγνωσης.

Η εξέταση παρέχεται στην τιμή των 130€ και πραγματοποιείται στα καταστήματα του ομίλου Ιατρόπολις στην περιοχή του Χαλανδρίου, της Αργυρουπόλεως, του Ιλίου, του Κερατσινίου, του Περιστερίου και της Μεταμόρφωσης, χωρίς ραντεβού, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα κατ'οίκον λήψης, έπειτα από επικοινωνία με το τηλεφωνικό μας κέντρο στο 210-6796000, στην τιμή των 150 ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24h.