Μία από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου είναι ο Καρκίνος του Παγκρέατος, καθώς είναι η μορφή της νόσου που σπάνια παρουσιάζει συμπτώματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Γι’ αυτό και ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται, να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο κίνδυνος με τον καρκίνο του παγκρέατος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, οι ασθενείς που προσβάλλονται από τη νόσο, χάνουν το 98% του προσδόκιμου υγιούς ζωής τους τη στιγμή της διάγνωσης.
Έτσι οι θεράποντες ιατροί προχωρούν για τη θεραπεία της νόσου στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Ποια συμπτώματα να σας κινητοποιήσουν

Τα συμπτώματα της νόσου- όταν όμως αυτή έχει ήδη προχωρήσει - είναι και πάλι ελάχιστα και συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις. Άλλωστε πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 6 στους 10 πολίτες, δε γνωρίζουν σχεδόν τίποτε για την πάθηση και φυσικά ούτε τα συμπτώματα.

Γι΄ αυτό οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να σπεύδουμε στο γιατρό με κάθε «ύποπτη» ενόχληση, ώστε εκείνος να μας υποβάλει άμεσα στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Μεταξύ των συμπτωμάτων όπως αυτά καταγράφονται και από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, είναι:
Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης. Στις γυναίκες μάλιστα ο επίμονος αυτός πόνος εστιάζεται στην περιοχή του στηθόδεσμου στην πλάτη.

Επίσης ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζει ωχρότητα στο δέρμα και στα μάτια, ενώ μεταξύ άλλων τα ούρα του λαμβάνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Η αδυναμία είναι ακόμη ένα βασικό χαρακτηριστικό όπως και η ανορεξία που οδηγεί σε απώλεια βάρους, ενώ και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος.