Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος του Παγκρέατος: Όταν η έγκαιρη διάγνωση σώζει!

Μία από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου είναι ο Καρκίνος του Παγκρέατος, καθώς είναι η μορφή της νόσου που σπάνια παρουσιάζει συμπτώματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Γι’ αυτό και ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται, να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο κίνδυνος με τον καρκίνο του παγκρέατος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, οι ασθενείς που προσβάλλονται από τη νόσο, χάνουν το 98% του προσδόκιμου υγιούς ζωής τους τη στιγμή της διάγνωσης.
Έτσι οι θεράποντες ιατροί προχωρούν για τη θεραπεία της νόσου στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Ποια συμπτώματα να σας κινητοποιήσουν

Τα συμπτώματα της νόσου- όταν όμως αυτή έχει ήδη προχωρήσει - είναι και πάλι ελάχιστα και συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις. Άλλωστε πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 6 στους 10 πολίτες, δε γνωρίζουν σχεδόν τίποτε για την πάθηση και φυσικά ούτε τα συμπτώματα.

Γι΄ αυτό οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να σπεύδουμε στο γιατρό με κάθε «ύποπτη» ενόχληση, ώστε εκείνος να μας υποβάλει άμεσα στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Μεταξύ των συμπτωμάτων όπως αυτά καταγράφονται και από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, είναι:
Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης. Στις γυναίκες μάλιστα ο επίμονος αυτός πόνος εστιάζεται στην περιοχή του στηθόδεσμου στην πλάτη.

Επίσης ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζει ωχρότητα στο δέρμα και στα μάτια, ενώ μεταξύ άλλων τα ούρα του λαμβάνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Η αδυναμία είναι ακόμη ένα βασικό χαρακτηριστικό όπως και η ανορεξία που οδηγεί σε απώλεια βάρους, ενώ και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54 - 56
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 152 31

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 115 28

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105
& Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 121 31

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 164 52

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη 549
& Λεωφ. Σχιστού - Σκαραμαγκά
Κερατσίνι, Τ.Κ. 187 58

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Πατησίων 290
Αθήνα, Τ.Κ. 112 57

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ

Ιλίου 29 & Χρυσηίδος
Αθήνα, Τ.Κ. 131 22

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Τατοΐου 1 & Αναγεννήσεως
Μεταμόρφωση, Τ.Κ. 144 51

Ο όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση απεικονιστικών εξετάσεων, επιθυμεί να συνεργαστεί με ιατρούς ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ για εξετάσεις υπερηχοτομογραφίας και triplex σε όλα του τα κέντρα.

Πληροφορίες και αποστολή βιογραφικού σημειώματος στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.