Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παγκοσμίως αριθμούμε περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων ετησίως, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις είναι μελάνωμα.

Τα ίδια στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως κάθε χρόνο 66.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του δέρματος.
Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος αποδίδεται από τους ειδικούς στην υπερέκθεση στον ήλιο.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, οι επιστήμονες συνιστούν σε όλους να κάνουν προληπτικό έλεγχο, δεδομένου ότι η χώρα μας που «λούζεται» από ήλιο, δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερου κινδύνου για τους Έλληνες.

Άλλωστε ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους υπόλοιπους δερματικούς καρκίνους, αλλά και η έγκαιρη διάγνωσή τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον περιορισμό εξέλιξης της νόσου.

Τα ύποπτα σημάδια

Το μελάνωμα που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, εμφανίζεται συνήθως σε ποσοστό 20-30% σε ελιά που προϋπάρχει η οποία αλλάζει, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις καταγράφονται ως νέα βλάβη.
Στις γυναίκες το πιο συχνό σημείο που εμφανίζεται το μελάνωμα είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο κορμός.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα διατρέχουν εκτός των άλλων όσοι έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ή εφηβική ηλικία, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, καθώς και όσοι έχουν στο σώμα τους πολλές ελιές.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να κινητοποιούμαστε όταν διαπιστώνουμε

• Αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς
• Αλλαγή του χρώματος της
• Αλλαγή του σχήματος της
• Ασυμμετρία μιας ελιάς
• Περισσότερα από 1-2 χρώματα σε μια ελιά