Και για τον καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, τώρα μάλιστα που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.
Οι επιστήμονες έχουν άλλωστε αποφανθεί: πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί επειδή η διάγνωση έγινε την κατάλληλη στιγμή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση έχουν μειώσει και τους θανάτους παγκοσμίως.
Σύμφωνα και με τις παγκόσμιες οργανώσεις που μάχονται κατά του καρκίνου, οι τάσεις θνησιμότητας από τη νόσο στην Ευρώπη, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση της θνησιμότητας θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και το 3,3% στις γυναίκες.

Τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε αλλοιώσεις ή διάφορες αλλαγές στην επιδερμίδα, θα πρέπει να σπεύσετε στο γιατρό για ειδικές εξετάσεις, καθώς τα σημάδια αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις για καρκίνο του δέρματος.
Στο Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που αποτελεί περίπου το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος, πλήττονται συνήθως τα σημεία που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τον ήλιο.

Τέτοια σημεία είναι το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός, η κεφαλή, οι ώμοι και η ράχη.
Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν ώστε να σπεύσετε για περαιτέρω έλεγχο είναι: μια ανοικτή πληγή που παραμένει ανοικτή για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες και αιμορραγεί συνεχώς ή δημιουργεί κρούστες στην επιδερμίδα. Η πληγή αυτή θα μπορούσε να ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη βασικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Η πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, λένε οι ειδικοί.
Και αυτό διότι κάθε ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό τα παιδιά, από πολύ μικρά, θα πρέπει να προστατεύονται από την πολύ έντονη έκθεση.

Να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται κατά 7% έως 10% κάθε χρόνο. Το 2010 έχουν καταγραφεί περίπου 220.000 νέα περιστατικά.