Άκρως σωτήρια αποδεικνύεται για τη ζωή των γυναικών μία μαστογραφία.

Ο καρκίνος του μαστού άλλωστε παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και στις νέες γυναίκες. Γι αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μην παραμελούμε τις τακτικές εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η πρώτη μαστογραφία πρέπει ενδεχομένως να γίνεται και πριν τα 40 έτη, που θεωρείται ηλικία «σταθμός» για μία γυναίκα σε ότι αφορά στον καρκίνο του μαστού.

Στη χώρα μας πάντως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται πως υστερούμε σημαντικά στον τομέα των προληπτικών εξετάσεων.

Αύξηση του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας παρατηρείται κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος και έχει ορισθεί παγκοσμίως ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.
Όμως οι απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εξάλλου σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της.
Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή χειρουργήσιμο και συνεπώς αντιμετωπίσιμο. Όμως με βάση τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης είναι πολύ μικρότερο.
Γι αυτό και οι επιστήμονες σημειώνουν πως δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε.