Διαγνωστικό Κέντρο

Ιατρικά Άρθρα

Επιβεβλημένες θεωρούνται πλέον οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού για όλες τις γυναίκες. Ο Οκτώβριος μάλιστα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.

Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.
Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Βασική προϋπόθεση όλες οι γυναίκες ειδικά όσες είναι άνω των 40 ετών, να υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Και η πρόληψη φαίνεται πως έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την νούμερο ένα απειλή για τον ανδρικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του προστάτη χτυπά με ύπουλο τρόπο τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς ελάχιστα είναι τα συμπτώματα που μπορούν να υποψιάσουν έναν άνδρα.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η νόσος που «κρύβεται» μέσα στον προστάτη, δε δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον Ουρολόγο. Και το ανησυχητικό είναι ότι μπορεί ο καρκίνος να παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί και να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις.

Όμως η νόσος αν εντοπισθεί γρήγορα μπορεί να θεραπευτεί ριζικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όλοι οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, που είναι η ομάδα αυξημένου κινδύνου για τη νόσο, πρέπει να υποβάλλονται στον ειδικό προληπτικό έλεγχο ώστε να εντοπισθεί αμέσως ο καρκίνος του προστάτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ετησίως αντιστοιχούν περίπου 129,4 νέα περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 πληθυσμού ενώ οι θάνατοι φθάνουν τους 20,7 ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην Ελλάδα με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ετησίως διαγιγνώσκονται περίπου 3.244 άνδρες µε καρκίνο του προστάτη.

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παρατηρούν οι ειδικοί επιστήμονες τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιτίας της καπνιστικής συνήθειας των Ελλήνων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, βρίσκει και πάλι την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη.
Παρότι σύμφωνα με την Έρευνα Υγείας που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Αρχή, υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθούμε να είμαστε πρωταθλητές στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά. Το ποσοστό αυτό βέβαια είναι μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του 2009, σημειώνοντας πτώση από το 31.9% (ποσοστιαία πτώση 14.4%).

Πάντως με βάση τις πιο πρόσφατες καταγραφές (2012) ο καρκίνος του πνεύμονα έπληξε 1811 άτομα (ποσοστό 10,3%) στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός όμως ότι ενώ τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση της τάσης στη θνησιμότητα από καρκίνους διαφόρων μορφών, ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζει αύξηση των θανάτων.

Εξαιτίας του καπνίσματος οι Έλληνες, και των δύο φύλλων, έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα (25%), μεταξύ 28 χωρών της Ευρώπης, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παγκοσμίως αριθμούμε περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων ετησίως, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις είναι μελάνωμα.

Τα ίδια στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως κάθε χρόνο 66.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του δέρματος.
Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος αποδίδεται από τους ειδικούς στην υπερέκθεση στον ήλιο.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, οι επιστήμονες συνιστούν σε όλους να κάνουν προληπτικό έλεγχο, δεδομένου ότι η χώρα μας που «λούζεται» από ήλιο, δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερου κινδύνου για τους Έλληνες.

Άλλωστε ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους υπόλοιπους δερματικούς καρκίνους, αλλά και η έγκαιρη διάγνωσή τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον περιορισμό εξέλιξης της νόσου.

Τα ύποπτα σημάδια

Το μελάνωμα που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, εμφανίζεται συνήθως σε ποσοστό 20-30% σε ελιά που προϋπάρχει η οποία αλλάζει, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις καταγράφονται ως νέα βλάβη.
Στις γυναίκες το πιο συχνό σημείο που εμφανίζεται το μελάνωμα είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο κορμός.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα διατρέχουν εκτός των άλλων όσοι έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ή εφηβική ηλικία, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, καθώς και όσοι έχουν στο σώμα τους πολλές ελιές.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να κινητοποιούμαστε όταν διαπιστώνουμε

• Αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς
• Αλλαγή του χρώματος της
• Αλλαγή του σχήματος της
• Ασυμμετρία μιας ελιάς
• Περισσότερα από 1-2 χρώματα σε μια ελιά

Άκρως σωτήρια αποδεικνύεται για τη ζωή των γυναικών μία μαστογραφία.

Ο καρκίνος του μαστού άλλωστε παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και στις νέες γυναίκες. Γι αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μην παραμελούμε τις τακτικές εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία.

Και για τον καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, τώρα μάλιστα που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.
Οι επιστήμονες έχουν άλλωστε αποφανθεί: πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί επειδή η διάγνωση έγινε την κατάλληλη στιγμή.

Μία από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου είναι ο Καρκίνος του Παγκρέατος, καθώς είναι η μορφή της νόσου που σπάνια παρουσιάζει συμπτώματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Στον ανδρικό πληθυσμό η νόσος είναι τέσσερις φορές συχνότερη από ότι στις γυναίκες. Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να προβλεφθεί υιοθετώντας μικρές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί: ακόμη και το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου παχέος εντέρου θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Μεταξύ των αλλαγών που πρέπει να ακολουθήσει κανείς στη ζωή του είναι οι συχνές διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και νέες πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα.

Μικρή αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παιδιατρικοί καρκίνοι, διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ανοδική πορεία παρουσιάζει ειδικά η λευχαιμία αλλά και οι όγκοι εγκεφάλου χωρίς μέχρι σήμερα οι ειδικοί να έχουν εντοπίσει τα ακριβή αίτια.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr