Ιατρικά Άρθρα

Καρκίνος μαστού: Μήνας πρόληψης ο Οκτώβριος

Επιβεβλημένες θεωρούνται πλέον οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού για όλες τις γυναίκες. Ο Οκτώβριος μάλιστα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ηλικία να γίνονται προληπτικές εξετάσεις;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την νούμερο ένα απειλή για τον ανδρικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί «χτυπά» τους Έλληνες

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παρατηρούν οι ειδικοί επιστήμονες τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιτίας της καπνιστικής συνήθειας των Ελλήνων.

Καρκίνος του δέρματος: όλα τα ύποπτα σημάδια!

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παγκοσμίως αριθμούμε περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων ετησίως, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις είναι μελάνωμα.

Καρκίνος μαστού: γιατί η μαστογραφία είναι απαραίτητη!

Άκρως σωτήρια αποδεικνύεται για τη ζωή των γυναικών μία μαστογραφία.

Ο καρκίνος του μαστού άλλωστε παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια και στις νέες γυναίκες. Γι αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μην παραμελούμε τις τακτικές εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία.

Καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Και για τον καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, τώρα μάλιστα που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.
Οι επιστήμονες έχουν άλλωστε αποφανθεί: πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί επειδή η διάγνωση έγινε την κατάλληλη στιγμή.

Καρκίνος του Παγκρέατος: Όταν η έγκαιρη διάγνωση σώζει!

Μία από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου είναι ο Καρκίνος του Παγκρέατος, καθώς είναι η μορφή της νόσου που σπάνια παρουσιάζει συμπτώματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: Τι να κάνετε για να τον προλάβετε

Το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Στον ανδρικό πληθυσμό η νόσος είναι τέσσερις φορές συχνότερη από ότι στις γυναίκες. Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς να προλάβετε τη νόσο!

Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να προβλεφθεί υιοθετώντας μικρές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί: ακόμη και το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου παχέος εντέρου θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Μεταξύ των αλλαγών που πρέπει να ακολουθήσει κανείς στη ζωή του είναι οι συχνές διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και νέες πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα.

Ανοδική πορεία στους παιδιατρικούς καρκίνους διαπιστώνουν οι ειδικοί!

Μικρή αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παιδιατρικοί καρκίνοι, διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ανοδική πορεία παρουσιάζει ειδικά η λευχαιμία αλλά και οι όγκοι εγκεφάλου χωρίς μέχρι σήμερα οι ειδικοί να έχουν εντοπίσει τα ακριβή αίτια.