Διαγνωστικό Κέντρο

Αδενώματα Υποφύσεως

Τι είναι τα Αδενώματα Υποφύσεως.

Τα αδενώματα υποφύσεως αποτελούν καλοήθη νεοπλάσματα επιθηλιακής προέλευσης που προέρχονται από τον πρόσθιο λοβό της υποφύσεως. Με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα αποτελούν το 10% των ενδοκρανιακών νεοπλασμάτων ενώ σε αυτοψίες ανευρίσκονται σε ποσοστό έως και 15%.

Τα συμπτώματα των Αδενωμάτων Υποφύσεως

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν σε ένα αδένωμα υποφύσεως εξαρτάται τόσο από το είδος του όσο και από το μέγεθός του.

Αρχικά μπορεί να μην καταγραφούν καν συμπτώματα, κάτι που συχνά καθυστερεί τη διάγνωση.

Αδενώματα Υποφύσεως

Όταν η διάστασή του αδενώματος όμως αρχίζει να αυξάνεται τότε ξεκινά να πιέζει τους ιστούς, συμπιέζοντας την υπόφυση. Η περαιτέρω ανάπτυξη του αδενώματος υποφύσεως καταλήγει να πιέζει και τα οπτικά νεύρα με συνέπεια να εκδηλώνονται οπτικές διαταραχές.

Στις περιπτώσεις όπου οι διαστάσεις του αδενώματος υποφύσεως αυξηθούν σημαντικά χωρίς να υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση, τότε προκαλούνται συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου όπως πονοκέφαλος, σημάδια έντονης κόπωσης, ζάλη τάση για έμετο, υπνηλία κ.α.

Ωστόσο τα συμπτώματα ενός αδενώματος υποφύσεως εξαρτώνται και από την ορμόνη που εκκρίνουν η οποία μπορεί για παράδειγμα στις γυναίκες να προκαλέσει ακόμη και διαταραχές της περιόδου και γαλακτόρροια.

Αντιμετώπιση των Αδενωμάτων Υποφύσεως

Οι πρόσφατες χειρουργικές τεχνικές (διαρρινική ενδοσκοπική προσπέλαση, νευροπλοήγηση), βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματα της χειρουργικής αφαίρεσης των αδενωμάτων της υποφύσεως, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η φαρμακευτική αντιμετώπιση ορισμένων ορμονοπαραγωγών αδενωμάτων.

Παρά ταύτα ο ορμονικός έλεγχος λειτουργικών μικροαδενωμάτων έχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας και υποτροπών, ενώ η ολική αφαίρεση μακροαδενωμάτων που επεκτείνονται στον σηραγγώδη κόλπο είναι αδύνατη.

Το CyberKnife® στη μάχη κατά των αδενωμάτων υποφύσεως

Για τον λόγο αυτό η ακτινοθεραπεία είτε συμπληρωματική είτε μόνη, είχε πάντοτε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σύμφωνα και με μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αδενώματα Υποφύσεως

Η ακτινοχειρουργική με CyberKnife® καθ' ότι ακτινοβολεί επιλεκτικά μόνον το αδένωμα με ακρίβεια μικρότερη των 0,5 mm., υπερέχει της κλασικής ακτινοθεραπείας σε ότι αφορά:

  • την ταχύτητα δράσεως,
  • την αποτελεσματικότητα
  • την αποφυγή πιθανότητας υποφυσιακής ανεπάρκειας
  • την αποφυγή βλάβης του οπτικού χιάσματος και του υποθαλάμου.


H ακτινοχειρουργική, κυρίως η ρομποτική –CyberKnife, υπερέχει έναντι κλασσικών τεχνικών, κυρίως λογω της μειωμένης έκθεσης του φυσιολογικού εγκεφάλου και των κρίσιμων ενδοκρανιακών δομών στην ακτινοβολία.

Η ακτινοχειρουργική με CyberKnife® για την αντιμετώπιση των αδενωμάτων υποφύσεως συνιστάται από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς οργανισμούς στον κόσμο για ταχύτερη αποκατάσταση του προβλήματος σε πολύ μικρότερο χρόνο αλλά και για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών και παρενεργειών.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr