Διαγνωστικό Κέντρο

Νευραλγία του Τριδύμου

Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, γνωστή στο ευρύ κοινό και ως "νευραλγία τριδύμου", είναι μία πάθηση που συνοδεύεται από έντονο πόνο, επαναλαμβανόμενο αλλά μικρής διαρκείας, στην περιοχή κατανομής του νεύρου δηλαδή, στην περιοχή του προσώπου (άνω/κατω γνάθος, κρόταφος, μέτωπο και οφθαλμός).

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος από Νευραλγία του Τριδύμου Νεύρου επιδεινώνεται από τις καθημερινές δραστηριότητες όπως τις κινήσεις του προσώπου, την ομιλία ή την μάσηση.

Νευραλγία του Τριδύμου    Νευραλγία του Τριδύμου

Ο πόνος στη Νευραλγία Τριδύμου είναι εξαιρετικά έντονος και οι ασθενείς έχουν άσχημη ποιότητα ζωής.

Τα αίτια της Νευραλγίας του Τριδύμου Νεύρου

Παρότι η Νευραλγία του Τριδύμου Νεύρου εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν περάσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, με ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους, έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε ανθρώπους πολύ νεαρότερης ηλικίας αλλά ακόμη και σε παιδιά.

Η νευραλγία τριδύμου οφείλεται ουσιαστικά σε δυσλειτουργία του νεύρου. Συχνά δεν ανευρίσκεται το αίτιο αυτής οπότε θεωρείται ιδιοπαθής, άλλοτε οφείλεται στην πίεση του από όγκο ή αγγείο.

Η θεραπεία της Νευραλγίας του Τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου αποτελεί ιατρική οντότητα με ένα από τα μεγαλύτερα θεραπευτικά οπλοστάσια. Αυτό αντανακλά την απουσία ικανής θεραπείας για μακροχρόνια ανακούφιση χωρίς τοξικότητα ή σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η αρχική αντιμετώπιση της νόσου είναι φαρμακευτική όμως αυτή φέρει αρκετές παρενέργειας, και οι ασθενείς εύκολα αποκτούν ανοχή σε αυτή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες ενώ δεν αποτελεί ριζική θεραπεία καθώς οι υποτροπές του πόνου είναι συχνές.

Πλέον η ακτινοχειρουργική με CyberKnife αποτελεί μέθοδο εκλογής όχι μόνον στους ηλικιωμένους ασθενείς αλλά και σε νέους πάσχοντες λογω του ότι είναι αναίμακτη θεραπεία, με υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης της νόσου και χαμηλό προφίλ τοξικότητας.

Θεραπευτικό στόχο για τους ειδικούς αποτελούν οι ρίζες του γασσερείου γαγγλίου, οι οποίες δέχονται συγκεκριμένη δόση ακτινοβολίας συνήθως σε περισσότερες της μιας συνεδρίας και έτσι «κόβουν» τις ίνες διαβίβασης του πόνου.

Τα πλεονεκτήματα της ακτινοχειρουργικής με CyberKnife®

Τα πλεονεκτήματα της ακτινοχειρουργικής με CyberKnife®, λόγω της επικεντρωμένης και ακριβούς στόχευσης στο νεύρο είναι:

• Πάνω από το 80% των ασθενών εμφανίζουν μακράς διάρκειας υποχώρηση του άλγους που είναι και πολύ πιο ταχεία σε σχέση με τα άλλα συστήματα ακτινοχειρουργικής
• Μη επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου
• Το υψηλό ποσοστό ανακούφισης
• Η αποφυγή επιπλοκών έναντι των λοιπών επεμβατικών μεθόδων (χειρουργικής νευροαγγειακής αποσυμπίεσης, διαδερμικής επιλεκτικής θερμοριζοτομής, συμπιέσεως με μπαλόνι, διηθήσεως με γλυκόλη, περιφερικών διατομών κλάδων κ.α.).

Πλέον διεθνώς καταγράφεται μεγάλη εμπειρία. Στο κέντρο μας έχουμε αντιμετωπίσει, 64 ασθενείς από το 2006 με υψηλό ποσοστό αναλγησίας και σχεδόν ανύπαρκτη τοξικότητα.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr