Διαγνωστικό Κέντρο

Μηνιγγιώματα

Τα Μηνιγγιώματα είναι όγκοι, συνήθως καλοήθεις, οι οποίοι αναπτύσσονται κατά βάση με αργό ρυθμό και γι αυτό συχνότερα είναι ασυμπτωματικά.

Αποτελούν τον συχνότερο καλοήθη όγκο του εγκεφάλου και εμφανίζονται συνήθως αργά στη ζωή (7η δεκαετία), με εξαίρεση τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία, αυτούς που φέρουν συγκεκριμένες γονιδιακές διαταραχές, όπως και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.

Το 70% των μηνιγγιώματα είναι καλοήθη. Η κεφαλαλγία αποτελεί το πιο κοινό σύμπτωμα κατά τη διάγνωση άλλα ανάλογα με τη θέση που εντοπίζονται μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα.

Έτσι για τα μηνιγγιώματα που ανευρίσκονται τυχαία ή/και είναι ασυμπτωματικά προτείνεται η παρακολούθηση. Στα συμπτωματικά μηνιγγιώματα απαιτείται άμεση χειρουργική αποσυμπίεση.

Γενικά όμως για τα καλοήθη , βαθμού Ι, που είναι ασυμπτωματικά προτείνεται η χειρουργική εξαίρεση ή η ακτινοχειρουργική. Σε μηνιγγιώματα υψηλότερου βαθμού (ΙΙ/ΙΙΙ) προτείνεται συνδυασμός και των δυο θεραπειών, χειρουργείου και ακτινοθεραπείας.

Για τα μηνιγγιώματα που δεν είναι εφικτή η πλήρης χειρουργική εξαίρεση, η ακτινοχειρουργική συμπληρώνει τον θεραπευτικό αλγόριθμο.

Υπάρχουν και μηνιγγιώματα που αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με ακτινοχειρουργική λογω της θέσης τους: σηραγγώδους κόλπου, οβελιαίο κόλπου, οπτικού νεύρου και σε αυτά που αναπτύσσονται όπισθεν του αποκρίματος

Θεραπεία χωρίς νυστέρι

Στις περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή, ή υπάρχει υπολειμματικός ιστός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει καθιερωθεί πλέον το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής ιατρικής CyberKnife® ως ιδανική λύση για τα Μηνιγγιώματα.

Το CyberKnife® είναι ιδανικό για τη θεραπευτική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα του ανθρώπου χρησιμοποιώντας Ρομποτική Τεχνολογία και καλείται "Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική -Stereotactic Radiosurgery).

Αυτή η τεχνολογία διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των υπαρχουσών θεραπειών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη λύση.

To CyberKnife® δίνει τη δυνατότητα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής σε ενδοκρανιακές παθήσεις (αγγειακές δυσπλασίες, μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινωματα, νευραλγίες τριδύμου, κακοήθεις και καλοήθεις όγκους, αδενώματα υποφύσεως κ.α.) χωρίς τη χρήση μεταλλικού πλαισίου ακινητοποίησης.

Αποτελεί μια αναίμακτη θεραπεία άνευ χειρουργικών επιπλοκών, που ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία, με ποσοστά ελέγχου της νόσου σε >98% των περιπτώσεων.

Η ρομποτική ακτινοχειρουργική προτιμάται σε μικρά, ασυμπτωματικά μηνιγγίωμα που όμως φαίνεται ότι αυξάνονται σε μέγεθος κατά την παρακολούθηση με σειριακές μαγνητικές τομογραφίες.

Η ακτινοχειρουργική αποτελεί βασικό σκέλος του θεραπευτικού πλάνου καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι νευροχειρουργοί προτιμούν να αφήσουν υπολειπομένη νόσο σε δύσκολες περιοχές, γνωρίζοντας ότι αυτή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ακτινοχειρουργικά.

Το CyberKnife διαφέρει από τις υπόλοιπες πλατφόρμες ακτινοχειρουργικής στο ότι είναι αναίμακτο, αντιμετωπίζει νόσο οποιαδήποτε σχήματος ή μεγέθους και λογω της απότομης πτώσης της δόσης γύρω από τον όγκο συνδέεται με τις χαμηλότερες παρενέργειες.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr