Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες, ενώ έχει καταγραφεί ως η 2η αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ενώ περίπου οι μισές χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ περίπου 600 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές εκτιμάται ότι περίπου 250 Ελληνίδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Παρότι στο παρελθόν οι ειδικοί κατέγραφαν υψηλά ποσοστά θνητότητας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πλέον σήμερα η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης επιτρέπει την επιβίωση των γυναικών ειδικά όταν η διάγνωση και αντιμετώπιση γίνονται έγκαιρα.

Παρότι η ηλικία των 50 θεωρείται η πιο συχνή για την εμφάνιση της νόσου, τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παρατηρείται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες με τις γυναίκες στις δεκαετίες των 30 και των 40 να βρίσκονται ψηλά στις λίστες με τις ασθενείς.

Ο τράχηλος της μήτρας είναι εκείνο το σημείο των γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής που ενώνει τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην περιοχή πολλαπλασιάζονται άναρχα δημιουργώντας έναν όγκο ο οποίος μπορεί να είναι κακοήθης είτε ακόμη και καλοήθης .

Τα αίτια του Τραχήλου της Μήτρας

Τα τελευταία χρόνια όλες οι επιδημιολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν συνδέσει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστός σαν Human Papilloma Virus ή HPV στο ευρύ κοινό.

Υπάρχουν συνολικά 80 τύποι του συγκεκριμένου ιού αλλά μόνο 15 θεωρούνται ύποπτοι για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφού είναι ογκογόνοι.

Με βάση και τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ενεργή σεξουαλικά γυναίκα κινδυνεύει να προσβληθεί από λοίμωξη με HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της και συνεπώς να αναπτύξει πιθανώς και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Διάγνωση Τραχήλου της Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα ώστε να υποψιαστεί η ασθενής και να προβεί στην απαραίτητη αντιμετώπιση και θεραπεία. Οι πρώτες ενοχλήσεις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο όταν ήδη τα ανώμαλα κύτταρα γίνουν πλέον καρκινικά και αρχίζουν να διηθούν τους γειτονικούς ιστούς.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται τότε είναι μια ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο. Δεν αποκλείεται σε αυτή τη φάση της νόσου να εκδηλωθεί και πόνος ή άλλες κολπικές εκκρίσεις.

Γι αυτό και οι γυναικολόγοι συνιστούν συχνές γυναικολογικές εξετάσεις αλλά και ΤΕΣΤ ΠΑΠ.

Επίσης με την κολποσκόπηση ο γιατρός μπορεί να ελέγξει καλύτερα τον τράχηλο ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τυχόν αλλοιώσεις που θα οδηγούσαν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις για καλύτερα και πιο σαφή αποτελέσματα ακολουθείται και η βιοψία ώστε να διευκρινιστεί ιστολογικά το είδος μιας αλλοίωσης που έχει εντοπιστεί από τον γυναικολόγο.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία του Τραχήλου της Μήτρας

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το στάδιο, το βάθος διήθησης, την προσβολή των λεμφαδένων, τον ιστολογικό τύπο. Υπάρχει υποομάδα γυναικών που θα επωφεληθούν από χειρουργική επέμβαση και άλλη υποομάδα που πρέπει να υποβληθεί σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Η Ακτινοθεραπευτική ογκολογία είναι η ιατρική ειδικότητα στην οποία χρησιμοποιούνται υψηλής ενέργειας ακτίνες-Χ ή σωματίδια για τη σταδιακή νέκρωση των καρκινικών κύτταρων, έτσι ώστε η ανάπτυξη, ο πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση τους να αναστέλλεται.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και έχει συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, για να επιφέρει τον έλεγχο της νόσου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το TomoTherapy είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Δίνει τρισδιάστατη κατανομή της δόσης ακτινοβολίας με υψηλή ακρίβεια σε μια περιστροφή 360° του γραμμικού επιταχυντή, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (5-10'), παρέχοντας εξαιρετική προστασία των υγιών ιστών, μέσω μια υπεραπλουστευμένης για τον ασθενή θεραπευτικής διαδικασίας.

Μοιάζει με ευρύχωρο αξονικό τομογράφο, ενώ η αξιοπιστία του και η ευκολία στον χειρισμό, το καθιστά ικανό να απλοποιεί ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά μετατρέποντας τα σε απλά.

Δεν έχει περιορισμό στο σχήμα, το μέγεθος, τον τύπο και το σημείο του όγκου που πρόκειται να θεραπευτεί.

Στοχεύει τον όγκο καθημερινά πριν από κάθε θεραπεία με άριστη κατανομή και ομοιογένεια της δόσης ακτινοβολίας.

Το βασικό πλεονέκτημα του TomoTherapy και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πως προστατεύει τους υγιείς ιστούς μειώνοντας την έκθεση τους στην ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr