Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Στομάχου

Όπως και στις περισσότερες μορφές καρκίνου έτσι και στον καρκίνο του στομάχου τα έντονα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αργά με συνέπεια όταν οι ασθενείς φθάνουν στο γιατρό, η νόσος να έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Στην περίπτωση του καρκίνου στομάχου η πρόγνωση για επιβίωση αλλά και η αντιμετώπιση είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

καρκίνος στομάχου

Τα στατιστικά του καρκίνου στομάχου

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, ο καρκίνος του στομάχου πλήττει σχεδόν σε ποσοστό 50% περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.

Η ηλικία που εμφανίζεται κυρίως ο καρκίνος του στομάχου είναι μετά τα 50 έτη, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εμφάνιση του και σε νεαρότερες ηλικίες.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο 7ος πιο συχνός στη χώρα μας και υπολογίζεται πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1500 με 2000 νέα περιστατικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις εντοπίζουν κάθε χρόνο οι γιατροί.

Στη χώρα μας περίπου 7 στους 10 ασθενείς είναι άνω των 60 ετών ενώ μόνο 1 στους 10 είναι κάτω από 40.

Τα αίτια του καρκίνου στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό και τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένεια με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Επίσης μέσα στους παράγοντες που συμβάλουν σημαντικά στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Όμως και το κάπνισμα αλλά και η κακή διατροφή δε φαίνεται να είναι συνήθειες αθώες για την εκδήλωση του καρκίνου του στομάχου.

Παρότι οι επιστημονικές απόψεις διίστανται ειδικά για το θέμα των τροφίμων και αν αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου, οι ειδικοί συνιστούν υγιεινή διατροφή για τον περιορισμό των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται όμως και κάποιες παθήσεις όπως γαστρίτιδες ή ακόμη και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που φαίνεται πως αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στομάχου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου στομάχου

Ο καρκίνος στομάχου συνήθως στα πρώτα του στάδια είναι συμπτωματικός όπως άλλωστε και οι περισσότερες μορφές της νόσου.

Όταν όμως έχει ήδη αναπτυχθεί μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που θα πρέπει να υποψιάσουν τους ασθενείς.

Τέτοια είναι: ενοχλήσεις στην περιοχή του στομάχου, αίσθημα ναυτίας, έμετοι, έμετοι και με σταγόνες αίματος, αίσθημα καούρας, γαστρορραγία, έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα, δυσπεψία, έντονο αίσθημα φουσκώματος έστω και με μικρή ποσότητα φαγητού, αδυναμία, ανορεξία, μεγάλη απώλεια κιλών.

Η διάγννωση του καρκίνου στομάχου

Η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου μπορεί να ξεκινήσει με απλές εξετάσεις όπως αίματος ή κοπράνων.

Για πιο ειδικό αποτέλεσμα όμως απαιτείται αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ή ακόμη και ακτινογραφίες με βαριούχο γεύμα.

Ακολουθεί η γαστροσκόπηση για ακόμη πιο ακριβές αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να γίνει και βιοψία εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν βλάβες.

Τέλος και οι ιστολογικές εξετάσεις συμβάλουν στην οριστική διάγνωση του καρκίνου του στομάχου.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία του καρκίνου του στομάχου

Οι γιατροί για να ανακόψουν την πορεία του καρκίνου του στομάχου προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση.

Στην συνέχεια συμπληρωματικά μπορεί να γίνει ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Στις περιπτώσεις βέβαια όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή, πραγματοποιούνται ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες.

Το TomoTherapy είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ακτινοθεραπευτικής χειρουργικής που εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μεθόδων ακτινοθεραπείας, ειδικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

Και αυτό διότι εκτός των άλλων μειώνονται κατά πολύ οι παρενέργειες των κλασσικών θεραπειών ακτινοθεραπείας, η θεραπεία είναι στοχευμένη με βάση το πρόβλημα του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον ακριβή καθορισμό της θέσης του όγκου όσο και των φυσιολογικών οργάνων που να επιτρέπουν τη χορήγηση διαφορετικών δόσεων στους όγκους χωρίς τα υγιή κύτταρα να υπόκεινται σε βλάβες.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr