Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Ορθού

Ο καρκίνος του ορθού διαφέρει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου παρότι συχνά θεωρείται από τους ασθενείς η ίδια μορφή καρκίνου.

Στον καρκίνο του ορθού ο όγκος αναπτύσσεται συνήθως εφόσον προϋπάρχει ένας πολύποδας, ενώ είναι κατά κύριο λόγο αδενοκαρκίνωμα.

Ο όγκος στον καρκίνο του ορθού αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 12 cm που αποτελεί και το πρώτο τμήμα του εντέρου.

καρκίνος ορθού

Για την ανάπτυξη του καρκίνου του ορθού απαιτούνται αρκετά χρόνια από 5 έως και 15 χρόνια.

Τα στατιστικά για τον καρκίνο ορθού

Ο καρκίνος του ορθού θεωρείται η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο ενώ είναι μια μορφή αρκετή συχνή και στη χώρα μας. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες μετά τα 70 έτη, αλλά οι ηλικιακές ομάδες μετά τα 50 έτη, εκτιμάται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου.

Η συγκεκριμένη μορφή του καρκίνου έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας, καθώς υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση για τους ασθενείς δεν ξεπερνά το 50% των περιπτώσεων.

Τα αίτια του καρκίνου του ορθού

Οι ειδικοί θεωρούν ως βασικό αίτιο εμφάνισης του καρκίνου του ορθού το οικογενειακό ιστορικό, καθώς άτομα που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ασθενείς με καρκίνο του ορθού ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κι άλλοι παράγοντες όμως φαίνεται πως συμβάλουν όπως η κληρονομική προδιάθεση, η παρουσία ελκώδους κολίτιδας, η ανάπτυξη πολύποδων στην περιοχή του ορθού και του παχέως εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει πως για την εμφάνιση της νόσου πιθανώς να συμβάλει και η κακή διατροφή αλλά και γενικότερα ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς ωστόσο οι ειδικοί να μπορούν να αποφανθούν με βεβαιότητα.

Συμπτώματα καρκίνου ορθού

Και στην περίπτωση του καρκίνου του ορθού η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Η νόσος που εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερα ποσοστά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, έχει ως βασικό σύμπτωμα την αιμορραγία από το ορθό.

Ωστόσο αν κανείς υποβάλλεται συχνά σε εξετάσεις μπορεί να βρεθεί ακόμη και από μια απλή δακτυλική εξέταση από το γιατρό.

Πάντως οι ειδικοί σημειώνουν πως η αιμορραγία από το ορθό δε θα πρέπει να παραμελείται και θα πρέπει να κινητοποιεί τους ασθενείς ώστε να προχωρούν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Διάγνωση καρκίνου ορθού

Για να διαπιστωθεί εάν κανείς πάσχει από καρκίνο του ορθού απαιτείται σειρά εξετάσεων.

Η αξονική τομογραφία αλλά και η μαγνητική μπορούν να δώσουν στον θεράποντα ιατρό μια ικανοποιητική εικόνα για το αν υπάρχει ή όχι ανάπτυξη όγκου στην περιοχή του ορθού.

Παράλληλα με την σιγμοειδοσκόπηση μπορεί ο γιατρός να αντιληφθεί με ακρίβεια το μέγεθος αλλά και το σημείο του όγκου όταν πρόκειται για καρκίνο του ορθού.

Επίσης το διορθικό υπερηχογράφημα (διαπρωκτικό), δίνει τη βάθος του όγκου στην περιοχή του εντέρου.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία για τον καρκίνο του ορθού

Όταν διαπιστωθεί πως ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του ορθού, οι γιατροί επιλέγουν να αφαιρέσουν χειρουργικά τον όγκο στην περίπτωση που αυτός εντοπισθεί ψηλά στο ορθό. Παράλληλα προχωρούν στην αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής, ώστε να αποτραπεί μια πιθανή περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι περιορισμένος και έχει εμφανισθεί σε αρκετά απομακρυσμένο σημείο του ορθού. Οι γιατροί επιλέγουν τότε αφαίρεση της βλάβης μέσω του πρωκτού, ενώ στη συνέχεια ακολουθείται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία για την εξάλειψη της πιθανότητας επανεμφάνισης ενός όγκου.

Στις περιπτώσεις αυτές του καρκίνου του ορθού, οι λύσεις μας περιλαμβάνουν εξατομικευμένες τεχνολογίες – που κυμαίνονται από ακτινοχειρουργική υψηλής ακρίβειας για συγκεκριμένα νοσήματα, σε τρισδιάστατη (3D) και διαμορφούμενης έντασης (IMRT) απεικονιστικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας (IGRT) που καλύπτει όλο το φάσμα των νοσημάτων.

Το CyberKnife® αλλά και το σύστημα TomoTherapy® – ικανοποιούν όλες τις ανάγκες εξωτερικής χορήγησης ακτινοβολίας για τις περιπτώσεις καρκίνου του ορθού. Και με τα δύο υπερσύγχρονα συστήματα η ακτινοθεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού δεν προξενεί πόνο ή άλλο δυσάρεστο αίσθημα και ο ασθενής χαλαρώνει ακούγοντας απαλή μουσική και βλέποντας το ρομπότ να κινείται γύρω του χωρίς να τον ακουμπάει τίποτε παρά μόνο ακτίνες Χ.

Το CyberKnife® αλλά και το σύστημα TomoTherapy® έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν με ακρίβεια τον όγκο χωρίς να προκαλούν βλάβες στα γύρω όργανα ή τα σημεία του οργανισμού. Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας είναι οι λιγότερες δυνατές σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα υπάρχει στη χώρα.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr