Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Οισοφάγου

Ο καρκίνος του Οισοφάγου παρότι δεν είναι από τις πρώτες και πιο συχνές μορφές της νόσου, θεωρείται εξαιρετικά επιθετικός.

Ο οισοφάγος είναι το όργανο που θυμίζει έναν μακρόστενο σωλήνα και εκτείνεται ανάμεσα στην περιοχή του στομάχου και τον φάρυγγα.

Η επιθετικότητά του έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να επεκταθεί γρήγορα σε γειτονικούς λεμφαδένες δημιουργώντας νέες μεταστάσεις του όγκου.

Στη χώρα μας παρότι ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι από τις συχνές μορφές της νόσου, οι ειδικοί θεωρούν πως τα επόμενα χρόνια πιθανώς και να αυξηθούν τα περιστατικά, καθώς εκτιμούν ότι ο αριθμός τους επηρεάζεται από το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δύο είναι οι βασικές μορφές του καρκίνου του οισοφάγου: το αδενοκαρκίνωμα και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.

Τα στατιστικά του καρκίνου του οισοφάγου

Παρότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για τα νέα περιστατικά του καρκίνου του οισοφάγου, εκτιμάται πως πλήττει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.

Μάλιστα με βάση έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι άνδρες κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τον καρκίνο του οισοφάγου από ότι οι γυναίκες.

Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται συνήθως μετά το 50ο έτος της ηλικίας ενώ είναι πολύ πιο συχνός μετά τα 60 και τα 70 έτη.

Τα αίτια του καρκίνου του οισοφάγου

Όπως και με τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν με απόλυτη βεβαιότητα τι προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Από τους βασικότερους παράγοντες που επιβεβαιώθηκαν μέσα από έρευνες τα τελευταία χρόνια είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ που απεδείχθη πως συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου.

Απεδείχθη δε, πως ακόμη και να διακόψει κανείς τη βλαβερή συνήθεια εξακολουθεί να έχει έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Επίσης ανάμεσα στους παράγοντες που ενοχοποιούνται από τους ειδικούς για την ανάπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η αχαλασία του οισοφάγου, ο οισοφάγος Barrett αλλά και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου

Έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς που φθάνουν στο γιατρό έχουν ήδη προχωρημένη μορφή του καρκίνου του οισοφάγου, και αυτό επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν οδηγούν αμέσως σε ανησυχία.

Με βάση τις καταγραφές περίπου το 60% των ασθενών που καταλήγουν στον ειδικό έχουν καρκίνο του οισοφάγου σε προχωρημένη μορφή.

Άλλωστε τα συμπτώματα θυμίζουν αρκετές άλλες παθήσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η δυσκολία στην κατάποση, η ανορεξία, σημαντική απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης ή αδυναμία, έμετοι, σημάδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως επαναφορά φαγητού προς το στόμα.

Άλλωστε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενοχοποιείται για τον καρκίνο του οισοφάγου.

Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται και πόνοι στην πλάτη στο πίσω μέρος του στήθους.

Η διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου

Για να διαπιστωθεί εάν κανείς πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να πρέπει να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία θώρακος και αξονική άνω και κάτω κοιλιάς.

Επίσης η διάγνωση γίνεται με οισοφαγογράφημα, ή ακόμη και με βαριούχο γεύμα.

Αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου ακολουθείται συνήθως η χειρουργική αφαίρεση του οισοφάγου.

Με την κλασική μέθοδο γίνεται τομή σε δύο σημεία στο θώρακα και την κοιλιά, μέθοδος που όμως είναι εξαιρετικά επίπονη για τον ασθενή.

Στις πιο σύγχρονες μεθόδους και όπου αυτό είναι εφικτό, ακολουθείται οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή με πολύ μικρότερες χειρουργικές παρεμβάσεις και σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση για τον πάσχοντα από καρκίνο του οισοφάγου.

Στη συνέχεια ακολουθείται ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Για την ακτινοθεραπεία το ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα TomoTherapy εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπαρχουσών μεθόδων ακτινοθεραπείας και μπορεί να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα νεοπλασιών.

Ειδικά μάλιστα στον καρκίνο του οισοφάγου έχει αποδειχθεί πως υπερέχει όλων των άλλων μεθόδων καθώς μειώνονται κατά πολύ οι παρενέργειες των κλασσικών θεραπειών πχ. μόνιμη ξηροστομία, δυσκαταποσία τόσο ως οξεία όσο και ως απώτερη παρενέργεια, ακτινική δερματίτιδα, και οισοφαγίτιδα.

Παρενέργειες που εμφανίζονται ιδιαίτερα στον καρκίνο του οισοφάγου μετά από ακτινοθεραπεία.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr