Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου αν και δε θεωρείται μία από τις πιο συχνές μορφές της νόσου, συχνά δε διαγιγνώσκεται άμεσα επειδή στην πρώιμη μορφή του μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα.

Πρόκειται όμως για τον καρκίνο που αναπτύσσεται στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ειδικότερα στο σωληνοειδές όργανο που ξεκινά από τον τράχηλο και καταλήγει στο άκρο του αιδοίου.

Καρκίνος Κόλπου

Πρόκειται για το ίδιο όργανο από όπου πραγματοποιείται ο τοκετός.

Στην περιοχή αυτή μπορεί να αναπτυχθούν καρκινώματα πλακωδών κυττάρων καθώς και αδενοκαρκινώματα.

Τα στατιστικά του καρκίνου του κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου θεωρείται πως είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, αφού υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκεται σε περίπου 2300-2500 γυναίκες στην Ευρώπη ετησίως.

Μάλιστα πρωτοπαθής είναι μόνο στο 10 με 20% των περιπτώσεων αφού συχνά ο καρκίνος του αιδοίου ή του τραχήλου της μήτρας προϋπάρχει πριν τα καρκινικά κύτταρα εμφανιστούν και στον κόλπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 6 στις 10 γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του κόλπου είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε υστερεκτομή.

Τα αίτια του καρκίνου του κόλπου

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν με ακρίβεια για τα αίτια που μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο του κόλπου.

Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που από μελέτες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Εκτιμάται πως η ύπαρξη του ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του κόλπου στις γυναίκες.

Η μεγάλη ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλει αρνητικά για την εμφάνιση της ασθένειας, καθώς τα περισσότερα περιστατικά έχουν διαγνωσθεί σε γυναίκες άνω των 60 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η ανάπτυξη του καρκίνου του κόλπου ακόμη και σε νεαρά κορίτσια μετά τα 20 έτη.

Παράλληλα για την εκδήλωση του καρκίνου του κόλπου έχει ενοχοποιηθεί ένα φάρμακο το diethylstilbestrol, το οποίο ήταν μία ανδρική ορμόνη και είχε αρχίσει να χορηγείται τη δεκαετία του 50 στις γυναίκες που είχαν ιστορικό αποβολών.

Αργότερα βρέθηκε πως το συγκεκριμένο σκεύασμα ήταν πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου του κόλπου ενώ επιβαρημένα φαίνεται να είναι και τα παιδιά των γυναικών που είχαν λάβει τη συγκεκριμένη ουσία η οποία ενοχοποιήθηκε για την εμφάνιση αδενοκαρκινωμάτων του κόλπου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να μη διαγνωσθεί έγκαιρα επειδή ακριβώς στα πρώτα στάδια δε δίνει κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν την ασθενή.

Αποτέλεσμα είναι η νόσος να εντοπίζεται όταν ήδη έχει προχωρήσει.

Στη δεύτερη φάση αρχίζουν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να είναι μία αιμορραγία στον κόλπο, είτε στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση είτε ακόμη και στις νεαρές γυναίκες μετά από μία σεξουαλική επαφή.

Ταυτόχρονα ένα άλλο σύμπτωμα που θα πρέπει να ανησυχήσει τις γυναίκες είναι ο πόνος στην περιοχή του κόλπου ή την κοιλιακή χώρα, ο πόνος κατά την ούρηση ή και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή.

Παράλληλα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην ουροδόχο κύστη όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα με συνέπεια να εμφανίζεται και δυσκοιλιότητα χωρίς συγκεκριμένα αίτια.

Η διάγνωση του καρκίνου του κόλπου

Για να εντοπισθεί ο καρκίνος του κόλπου θα πρέπει η γυναίκα που έχει υποψίες να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό ώστε να υποβληθεί σε κλινική εξέταση.

Ακολουθεί η κολποσκόπηση ενώ μπορεί να απαιτηθεί και διαγνωστική βιοψία.

Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσουν διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστεί με ακρίβεια ο καρκίνος.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία του καρκίνου του κόλπου

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του κόλπου γίνεται συνήθως για κάθε ασθενή ξεχωριστά καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία.

Υπάρχουν πάσχουσες που μπορεί να μην πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και να επωφεληθούν από άλλες μεθόδους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως στον καρκίνο του κόλπου η ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία και ενδεχομένως και σε χημειοθεραπεία.

Η Ακτινοθεραπευτική ογκολογία είναι η ιατρική ειδικότητα στην οποία χρησιμοποιούνται υψηλής ενέργειας ακτίνες-Χ ή σωματίδια για τη σταδιακή νέκρωση των καρκινικών κύτταρων, έτσι ώστε η ανάπτυξη, ο πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση τους να αναστέλλεται.

Γι αυτό και η ακτινοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και έχει συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Το TomoTherapy είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Δίνει τρισδιάστατη κατανομή της δόσης ακτινοβολίας με υψηλή ακρίβεια σε μια περιστροφή 360° του γραμμικού επιταχυντή, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (5-10'), παρέχοντας εξαιρετική προστασία των υγιών ιστών, μέσω μια υπεραπλουστευμένης για τον ασθενή θεραπευτικής διαδικασίας.

Μοιάζει με ευρύχωρο αξονικό τομογράφο, ενώ η αξιοπιστία του και η ευκολία στον χειρισμό, το καθιστά ικανό να απλοποιεί ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά μετατρέποντας τα σε απλά.

Το βασικό πλεονέκτημα του TomoTherapy και στην περίπτωση του καρκίνου του κόλπου είναι πως προστατεύει τους υγιείς ιστούς μειώνοντας την έκθεση τους στην ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr