Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Κεφαλής Τραχήλου

Τα νεοπλάσματα της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, είναι όγκοι που προέρχονται από τους βλεννογόνους. Καταγράφονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, το λάρυγγα, στο φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα.

Μάλιστα με βάση τα διεθνή στατιστικά ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στο λάρυγγα και κατά 25% στο φάρυγγα.


Καρκίνος Κεφαλής Τραχήλου

Οι όγκοι κεφαλής τραχήλου ανάλογα με την ακριβή περιοχή όπου εμφανίζονται, έχουν και διαφορετική εκδήλωση και πορεία, ενώ αντιμετωπίζονται και διαφορετικά από τους ειδικούς γιατρούς.

Στατιστικά του Καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου

Ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου θεωρείται σχετικά συχνός, αφού στη Γηραιά Ήπειρο τα στατιστικά δείχνουν πως αποτελεί το 5% των κακοήθων νοσημάτων. «Προτιμά» περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

Αίτια Καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου

Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί θεωρούν πως 8 στα 10 περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες.

Εκτός της ανθυγιεινής ζωής και η κακή διατροφή συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου ενώ φαίνεται πως και το οικογενειακό ιστορικό και η προδιάθεση κατέχουν σημαντικό ποσοστό ευθύνης για την εκδήλωση της νόσου.

Παράλληλα άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην UV ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή, ενώ και χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του όγκου.

Ενδεικτικό είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης εκτίθενται στο νικέλιο ενώ ψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης και κάποιοι ιοί όπως ο HPV o ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων αλλά και ο EBV-(Ebstein Barr Virus), έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Συμπτώματα Καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου

Τα συμπτώματα του καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου συχνά παραπέμπουν ακόμη και σε ένα απλό κρυολόγημα, καθώς από τις πιο συχνές ενοχλήσεις είναι ο πονόλαιμος που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η δυσκολία στην κατάποση αλλά και η τραχύτητα στη φωνή ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις όπου ο ασθενής βλέπει αλλαγή και στην ακοή του.

Οι γιατροί στα πρώτα συμπτώματα διαγιγνώσκουν και μία διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου ενώ είναι πιθανό να εντοπισθεί και μία πληγή στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας.

Διάγνωση του Καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου

Στις περιπτώσεις όπου ο ειδικός γιατρός εντοπίζει τα ύποπτα σημάδια του καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου υποβάλει τον ασθενή σε μια σειρά εξετάσεων όπως ενδοσκόπηση, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ενώ για την οριστική διάγνωση απαιτείται και βιοψία.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία του Καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου

Μόλις εντοπισθεί ο όγκος οι γιατροί προχωρούν σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου ενώ ακολουθεί ακτινοθεραπεία συχνά και σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία άλλωστε αποτελεί βασικό και απαραίτητο κομμάτι της αντιμετώπισης των όγκων κεφαλής τραχήλου ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και η κυρίαρχη θεραπεία.

Η πιο σύγχρονη τεχνολογία για την αντιμετώπιση του καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου είναι το σύστημα TomoTherapy που αποτελεί το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Με το σύστημα TomoTherapy ακτινοβολείται ο όγκος με δέσμες ακτινοβολίας υψηλής ακρίβειας, ενώ ελαχιστοποιείται η ακτινοβόληση των παρακείμενων προς τη βλάβη υγιών ιστών με αποτέλεσμα να καταγράφονται οι λιγότερο δυνατές παρενέργειες.

Το TomoTherapy θεωρείται το πλέον κατάλληλο σύστημα για την αντιμετώπιση των καρκίνου Κεφαλής Τραχήλου επειδή ακριβώς τα άλλα συστήματα προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στους γύρω ιστούς γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr