Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου θεωρείται η πιο συνήθης κακοήθεια από τους καρκίνους που χτυπούν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.

Αρκετά περιστατικά καταγράφονται και στη χώρα μας αλλά έχουν κατά κύριο λόγο θετική εξέλιξη, ακριβώς επειδή τα συμπτώματα ανησυχούν τις πάσχουσες οι οποίες σπεύδουν στον γυναικολόγο.

Καρκίνος Ενδομητρίου

Τα στατιστικά για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι λιγότερο συχνός σε σύγκριση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι έρευνες αναφέρουν πως εμφανίζονται περίπου τα μισά περιστατικά σε σχέση με την κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου δε θεωρείται ιδιαίτερα επιθετικός καθώς σπάνια εμφανίζονται μεταστάσεις.

Εκδηλώνεται άλλωστε σε μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως μετά τα 50 έτη της ζωής.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά και σε άτεκνες γυναίκες ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η νόσος εκδηλώνεται και σε νεαρότερες ηλικίες.

Με βάση τα διεθνή στατιστικά ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται και σε νεαρές γυναίκες κοντά στα 40 ή λίγο πριν σε ποσοστό 3 έως 5%.

Τα αίτια του καρκίνου του ενδομητρίου

Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους έχουν καταλήξει οι ειδικοί ότι οφείλεται η εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες.

Ένας από τους βασικούς είναι η έκθεση του οργανισμού της γυναίκας σε οιστρογόνα.

Επίσης ορισμένα φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της κακοήθειας αυτής στο ενδομήτριο.

Εκτός αυτών μία από της βασικής αιτίες θεωρείται και η παχυσαρκία εξαιτίας της οποίας είναι πιθανό να εκδηλωθεί καρκίνος του ενδομητρίου.

Όπως και στις άλλες μορφές καρκίνου και στον καρκίνο του ενδομητρίου βασικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, καθώς η κακοήθεια μπορεί να μεταφερθεί λόγω οικογενειακού ιστορικού από γενιά σε γενιά.

Εμφανίζεται επίσης συχνά σε γυναίκες που έχουν πρόβλημα υπέρτασης, διαβήτη ή αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται γρήγορα και στο αρχικό στάδιο από τους ειδικούς, καθώς εκδηλώνονται ανησυχητικά συμπτώματα που κινητοποιούν τις ασθενείς.

Από τα πρώτα στάδια ο καρκίνος του ενδομητρίου εκδηλώνεται με μητρορραγία κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Στις νεαρότερες γυναίκες που έχουν έμμηνο ρήση εκδηλώνεται με πολυμηνόρροια.

Ταυτόχρονα όσες γυναίκες έχουν κακοήθεια στο ενδομήτριο διαπιστώνουν «ύποπτα» υγρά στην ευαίσθητη περιοχή κυρίως χρώματος καφέ ή είναι πυοειδή και δύσοσμα.

Η Διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Στις περιπτώσεις όπου οι γιατροί υποψιάζονται κακοήθεια στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας ασθενούς την υποβάλουν αμέσως σε τεστ ΠΑΠ μέσω του οποίου αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Στη συνέχεια με τη λήψη κολπικών επιχρισμάτων αλλά και με τη διαγνωστική απόξεση εξετάζουν εργαστηριακά τα δείγματα για να εντοπίσουν την κακοήθεια.

Και το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να δώσει τις πληροφορίες εκείνες στο γιατρό που να αποδεικνύουν μια διόγκωση του ενδομητρίου.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου όπως άλλωστε στις περισσότερες μορφές καρκίνου, αντιμετωπίζεται πρώτα χειρουργικά με κοιλιακή υστερεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό.

Σε όσες γυναίκες η νόσος εντοπισθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο συνήθως δεν απαιτείται άλλη θεραπεία.

Βέβαια ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα των ειδικών, μπορεί να κριθεί απαραίτητη επικουρική ακτινοθεραπεία και βραχυθεραπεία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία και η χημειοθεραπεία.

Πάντως η ακτινοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και έχει συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, για να επιφέρει τον έλεγχο της νόσου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το TomoTherapy είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας μεταξύ αυτών και τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Το υπερσύγχρονο μηχάνημα δίνει τρισδιάστατη κατανομή της δόσης ακτινοβολίας με υψηλή ακρίβεια σε μια περιστροφή 360° του γραμμικού επιταχυντή, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (5-10'), παρέχοντας εξαιρετική προστασία των υγιών ιστών, μέσω μιας υπεραπλουστευμένης για τον ασθενή θεραπευτικής διαδικασίας.

Μοιάζει με ευρύχωρο αξονικό τομογράφο, ενώ η αξιοπιστία του και η ευκολία στον χειρισμό, το καθιστά ικανό να απλοποιεί ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά μετατρέποντας τα σε απλά.

Δεν έχει περιορισμό στο σχήμα, το μέγεθος, τον τύπο και το σημείο του όγκου που πρόκειται να θεραπευτεί.

Το βασικό πλεονέκτημα του TomoTherapy και στην περίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου είναι πως προστατεύει τους υγιείς ιστούς μειώνοντας την έκθεση τους στην ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr