Διαγνωστικό Κέντρο

Καρκίνος Ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος χωρίζεται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή καρκίνο. Οι επιστήμονες μιλούν για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος όταν ο κακοήθης όγκος εμφανίζεται στο ήπαρ, ενώ περιγράφουν τον δευτεροπαθή, όταν ο κακοήθης όγκος προέρχεται από μετάσταση.

Η πιο συχνή μετάσταση στο ήπαρ προέρχεται συνήθως από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, από τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και από τον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος Ήπατος

Τα στατιστικά του καρκίνου του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο 5ος σε συχνότητα, ενώ θεωρείται και η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Συνήθως η νόσος πλήττει άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας που οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως κληρονομικά, ηπατίτιδα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καρκίνος του ήπατος πλήττει πιο συχνά τους άνδρες από ότι τις γυναίκες ενώ σε ορισμένες χώρες τα περιστατικά στους άνδρες είναι ακόμη και διπλάσια από αυτά των γυναικών.

Τα αίτια του καρκίνου του ήπατος

Στις περιπτώσεις του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενοχοποιούνται.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος η οποία μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Επίσης η κίρρωση του ήπατος που μπορεί να προέρχεται από τους ιούς της Ηπατίτιδας Β και C ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος. Εκτιμάται μάλιστα ότι περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις της ασθένειας οφείλονται στην Ηπατίτιδα, η οποία τα τελευταία χρόνια άλλωστε παρουσιάζει δραματική αύξηση και στη χώρα μας.

Παράλληλα οι ειδικοί υπολογίζουν πως και ορισμένες καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να κρύβονται στα τρόφιμα, να οδηγούν τελικά στον καρκίνο του ήπατος.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος μπορεί να εμφανιστούν αρχικά σε ήπια μορφή και στη συνέχεια να ενταθούν.

Ο ασθενής συνήθως νοιώθει καταβολή, κακουχία, αδυναμία ενώ έχει και περιορισμένη διάθεση για φαγητό.

Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται και υψηλός πυρετός, τάσεις για έμετο και ναυτία.

Στη συνέχεια τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος εντείνονται και μπορεί να εκδηλωθεί ίκτερος, πρήξιμο στην κοιλιά, πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ενώ μπορεί να διαπιστωθεί και διόγκωση του ήπατος.

Διάγνωση καρκίνου του ήπατος

Μετά την πρώτη κλινική εξέταση οι θεράποντες ιατροί υποβάλουν τον πάσχοντα σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για να εντοπίσουν το πιθανό πρόβλημα.

Πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η λειτουργία του ήπατος, δείκτες ηπατίτιδας καθώς και καρκινικοί δείκτες που συνήθως αποσαφηνίζουν αν πρόκειται για καρκίνο του ήπατος.

Παράλληλα πραγματοποιείται υπερηχογράφημα, ενώ ακολουθούν αξονική τομογραφία, μαγνητική ενώ όταν όλες οι ενδείξεις συντείνουν πως είναι πιθανό να πρόκειται για καρκίνο του ήπατος, οι ειδικοί πραγματοποιούν και βιοψία, λαμβάνοντας τμήμα από τον ηπατικό ιστό το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται εργαστηριακά.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία για τον καρκίνου του ήπατος

Οι θεραπευτικές δυνατότητες που έχουν πλέον στη διάθεση τους οι γιατροί είναι πολλές και ξεκινούν με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Στη συνέχεια μπορεί να συστήσουν ένα χημικοθεραπευτικό σχήμα καθώς και ακτινοθεραπεία (Τοmotherapy – Cyberknife).

Στην περίπτωση του καρκίνου του ήπατος το υπερσύγχρονο σύστημα TomoTherapy είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Το βασικό πλεονέκτημα του TomoTherapy και στην περίπτωση του καρκίνου του ήπατος, είναι πως προστατεύει τους υγιείς ιστούς μειώνοντας την έκθεση τους στην ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Παράλληλα μία άλλη βασική επιλογή στα χέρια των γιατρών είναι η ακτινοθεραπεία με ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα το CyberKnife®.

To CyberKnife® είναι ένα καινούργιο και εντελώς πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής ιατρικής που δημιουργήθηκε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα του ανθρώπου όπως στον καρκίνο του ήπατος.

Το CyberKnife® χρησιμοποιεί ρομποτική Τεχνολογία που αποκαλείται "Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική υπό Απεικονιστική Καθοδήγηση".

Αυτή η νέα τεχνολογία διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων θεραπειών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη λύση. Και αυτό επειδή το CyberKnife δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του στόχου και της επικέντρωσης της θεραπευτικής δέσμης σε πραγματικό χρόνο, καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή χρησιμοποιεί το προηγμένο σύστημα 'απεικονιστικής καθοδήγησης'.

Με την εστίαση στη περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα, ο ασθενής έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες σε σύγκριση με όλα τα άλλα συστήματα.

To CyberKnife® είναι το μοναδικό σύστημα που μπορεί να ακτινοβολήσει περιοχές οποιουδήποτε σχήματος χωρίς περιορισμό.

Τη δυνατότητα αυτή τη διαθέτει επειδή δεν κάνει μόνο ισοκεντρική θεραπεία αλλά κατευθύνει δέσμες ακτίνων προς ένα στόχο, από διάφορες πλευρές που έχουν επιλεγεί κατά την εκπόνηση του πλάνου θεραπείας που εκτελεί το ρομπότ.

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εθνικής Αντιστάσεως 54-56
Χαλάνδρι, Τ.Κ.15231
Τ:210 6796000
Fax:210 6743294
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας 64
Αθήνα, Τ.Κ. 11528
Τ: 211 996 9000
Fax:2119969099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 105 & Μεσολογγίου (Δίπλα στο ΙΚΑ)
Περιστέρι Τ.Κ. 12131
Τ: 2130796000
Fax:2130796099
Email: info@magnitiki.gr

ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λ. Βουλιαγμένης 599
Αργυρούπολη Τ.Κ. 16452
Τ: 2130796200
Fax: 2130796099
Email: info@magnitiki.gr